Dilluns, 06 de Febrer de 2023
Mancomunitat Taula del Sénia      TAULA del SÉNIA
     Territori Sénia
 
Logotipus
 
LA MANCOMUNITAT T.d.S.
Què és la Mancomunitat?
Membres i Directius
On trobar-nos?
Història: la Taula del Sénia
Perfil de contractant
 
PROJECTES I ACTUACIONS
Jornades Europees Patrimoni
Museus i Àrees Oliveres M.
Contractes LABORA 2022
Camins Oliveres Mil·lenàries
OLIVAT
 
ACTIVITATS
Mostres de la Taula del Sénia
Festa Tossal del Rei
Congrés i Dia Mundial Olivera
Exposicions itinerants
 

 
  
LA MANCOMUNITAT T.d.S.

  Què és la Mancomunitat?
Fullet TdS

La Mancomunitat de la TAULA del SÉNIA (M-TdS) és un ens local, format per 27 municipis (15 de valencians: Benicarló, Càlig, Canet lo Roig, Castell de Cabres, Cervera del Maestre, Herbés, la Jana, Morella, la Pobla de Benifassà, Rossell, San Rafael del Río, Sant Jordi, Traiguera, Vallibona i Vinaròs), (9 de catalans: Alcanar, Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara, la Sénia i Ulldecona) (i 3 d'aragonesos: Beseit/Beceite, Pena-roja/Peñarroya de Tastavins i Vall de Roures/Valderrobres), situats al voltant del riu Sénia i del massís dels Ports, que tots junts superen els 112.000 habitants en 2.070 km2. Els seus Alcaldes perteneixen a diferents grups polítics: Socialistes (PSPV/PSOE i PSC/PSOE), PP, ERC, JxCAT, EC/Podem, PAR, Compromís i Independent.

Malgrat ser de tres Comunitats Autònomes veïnes, estos municipis i els seus habitants tenen en comú moltes coses i de signe ben divers. D’una banda, la geografia, la història (Ilercavons, Corona d’Aragó, Bisbat de Tortosa), la cultura i la llengua són similars. Però, desgraciadament també, la seva renda, l'emigració de joves i l’envelliment de la població són altres característiques comuns, en especial a les zones d’interior. Segurament, la llunyania dels centres de poder, sumada a un fort dèficit d'infrastructures, han propiciat esta realitat més negativa.

El seu nom, Taula (punt de trobada i diàleg) i Sénia (riu que és el límit natural entre els tres territoris), explica el seu objectiu principal: ser un mitjà per treballar en comú per a la millora de las condicions de vida de tots els seus habitants. I per a n’això, és bàsic:
- una major i millor coordinació entre totes les administracions,
- i aconseguir de totes elles les inversions necessàries,

Tot i que sempre hi ha hagut molta relació entre la gent de tots els costats del riu Sénia, l'orígen del que ara és la Mancomunitat arranca d'una reunió dels Alcaldes de Vinaròs, Alcanar, Ulldecona i La Sénia el dia 1 d'agost del 2003. Després d’un llarg procés (de més de dos anys), es va acordar constituir una Mancomunitat de municipis que el 20 de febrer de 2006 va ser inscrita en el Registre d’Entitats Locals del Ministeri d'Administracions Públiques amb el número 0543014.

La seua força es basa en: buscar el màxim consens entre els municipis, col·laborar amb totes les administracions i cooperar amb els sectors econòmics i socials.

La Mancomunitat ha impulsat la creació de l'Associació Territori del Sénia, formada al 50% per la pròpia M-TdS i l'altre 50% per sectors econòmics de la zona. És ella qui ha gestionat el projecte Oli i Oliveres Mil·lenàries del Territori del Sénia, que ha posat en valor este important patrimoni viu, únic al món.

Pel que fa a la Fundació Rei Jaume I, impulsada també per la M-TdS, la meitat dels Patrons són alcaldes i l'altra meitat representants del món cultural i social del territori. En funcio dels recursos de que disposa, promou activitats sobretot de cara als pobles més menuts.

El càrrec de President/a s'elegeix per un any. Actualment ho és Antonio Ollés Molías (Alcalde de Santa Bàrbara) i els Vicepresidents ho són els Alcaldes o Tinents d'Alcalde de Morella, Traiguera, Alcanar, Càlig, Vinaròs, Canet lo Roig, Benicarló, la Pobla de Benifassà i la Sénia.

El Secretari de la Mancomunitat és Iván C. Esteller i la Gerent Mª Teresa Adell.
 
ELS 27 MUNICIPIS
Dades dels municipis
Vídeos dels municipis
Webs Ajuntaments
 
Serveis
Àlbums
Enviar missatge
Cercador